HERE COMES THE SUN, HERE COMES THE SUN AND I SAY, IT'S ALL RIGHT.

Äntligen kan man märka att det är sommar i luften! Solen har böjat titta fram, alla myggen är mer irriterande än någonsin och strävan efter 18 grader i sovrummet är fullkomligt omöjligt. På vissa ha även huden börjat märka av sommaren. Brunbrända ben och en ständigt röd näsa på grund av för mycket solning. Därför tänkte jag ge er lite spännande och nödvändig solfakta för att er hud ska må så bra som möjligt och för att brännan ska hålla dubbelt så länge. Trevlig sommar allihopa och sola sakta!
 
Först och främst bör du sola efter din hudtyp.
Hudtyp 1: Du blir lätt bränd och ytterst sällan brun. Har ljus, känslig hy och ibland fräknar. Ofta ljusblond eller rödhårig.
Rekammendation: Skydda dig väl mot solen med lätta sommarkläder, solglasögon och en solhatt. Komplettera med solskyddskräm med minst SPF 15.

Hudtyp 2: Du blir nästan alltid röd och ibland brun. Har ljus hy och ofta blont hår, men även mörkblonda kan ha den här hudtypen.
Rekommendation: Använd inte mindre än solskyddsfaktor med SPF 15 när du vistas i solen. Skydda dig med kläder, solglasögon och något på huvudet om det behövs.

Hudtyp 3:
Du blir röd ibland men alltid brun efter ett tag.
Rekommendation:
Börja med korta stunder i solen när huden är ovan och utöka allt eftersom. Använd solskyddsfaktor SPF 10, kläder och solglasögon i början för att minska risken att bränna dig.

Hudtyp 4:
Du blir aldrig röd, alltid brun. Hudtyp 4 är vanlig i länderna kring medelhavet.

Rekommendation: Du har ett naturligt bra solskydd. Brun blir du utan att behöva tänka på det. Ska du vara ute längre bör du komplettera med en lägre solskyddsfaktor.
 
- Var noga med att använda solskyddskräm. Du minskar risken för cancer och blir brun istället för röd. Det tar längre tid, men din bränna sitter i mycket längre och din hud slipper ta skada av de påfrestande UV-B/UV-A-strålningarna.

- Ta pauser mellan solandet för att vila huden.
 
- Återfukta huden både inifrån och utifrån. Drick mycket vatten för att återfukta huden inifrån samt för att se till att inte få vätskebrist och smörj in dig ofta med lotion. Ju mer återfuktad din hud är desto längre sitter brännan i.
 
- Använd solglasögon för att skydda dina ögon mot de farliga strålarna. UV-B/UV-A-strålningen skadar dina ögon och kan leda till problem i framtiden.
 
- Ät mycket morötter. De innehåller karoten som hjälper till att ge huden en fräsch gyllenbrun ton. Det finns även i tablettform.
 
- Var extra försiktig med solandet när det blåser, du märker inte lika lätt att du bränner dig.
 
- Solarium och solen ger inte samma strålning, där av går det aldrig att grundsola med solarium för att vänja huden till exempel inför kommande utlandsresor.
 
- Mellan 11-15 är solen som starkast så var noga med att skydda dig extra under dessa timmar.
 
- Smörj in dig med after-sun efter att du solat för att hjälpa till att läka huden.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback